Depressie

Allereerst: Het labelen van mensen maakt dat mensen erin blijven hangen. Ze gaan geloven dat ze een stofje missen en het zijn. Dat alleen al is buitengewoon schadelijk voor de mensen die al zo veel moeite hebben met het leven. De psychiatrie doet “goede" zaken. 

Mensen worden depressief als ze traumatische ervaringen hebben gehad op het gebied van dingen ondernemen. Je bent namelijk iets aan het ondernemen of je zit passief op de bank. Door specifiek te vragen naar de ervaringen op het ondernemende gebied, komen de traumatische ervaringen vanzelf bovendrijven. 

De depressie

Vaak ligt de oorzaak in de kindertijd. Je wilde veel ondernemen maar werd telkens weer teruggezet. Je bent te klein, te dom, te jong enzovoorts. Door heel veel van die korte afbrekers word je geprogrammeerd om niets meer te willen ondernemen. Eenmaal volwassen geworden denk je: ”Nu ga ik het wel maken, er is niemand die me nu nog tegenhoudt”. 

Er is niemand in het hier en nu die je tegenhoudt, dat klopt. Maar in je hoofd werkt het anders. De opmerkingen en afwijzingen van vroeger staan nog zeer actief in je systeem. Die halen elk initiatief onderuit of zorgen er onbewust voor dat je mislukt. Anderen voelen dan dat ze je kunnen misleiden en doen dat ook. 

depressief


Gevolg, je hebt het gevoel niet te slagen in je leven. 

Als je te vaak een traumatische ervaring hebt opgedaan als je initiatief wilde nemen en deze ervaringen heb je niet kunnen verwerken, dan word je vanzelf depressief. Je wordt dan neerslachtig, je denkt geen toekomst meer te hebben en je gaat zaken verwaarlozen. Je ziet de wereld dan heel donker.

De traumatische ervaringen worden in de rechterhersenhelft opgeslagen. Je gaat dan meer vanuit je linkerhersenhelft functioneren.

Hoe gaan we je depressie oplossen?

Allereerst gaan we de stress die je lichaam heeft vastgehouden ontladen op zes niveaus:

1. Lichamelijk. Je gaat je stress ontladen door het uit je lichaam te trillen. Net zoals een dier dat doet nadat het is ontsnapt aan een roofdier. Stress Release 1.

Start met Stress Release, tril je spanning eruit!

BoekStress Release, De snelste manier. 

+ Gemakkelijk en snel toe te leren en toe te passen

+ Veel zinvolle informatie

+ Duidelijke uitleg met foto’s en illustraties

Voor iedereen fysiek toepasbaar

Boek StressRelease, De snelste manier. In onze webwinkel. Of ebook bij Bol.com

Stress Release in actie

2. Educatie. Je krijgt les in hoe werken trauma’s en ziekte en genezing. Vier jaar psychologie op een A4.

3. Mentaal. Al die gedachten die steeds maar terugkomen, zetten we uit met Operix® Mental Release. 

4. Spiritueel. Begrip en inzicht en wijsheid aanbrengen in je leven. Waar kies je voor en waarom?

5. Somatisch. De spanning in je zenuwen trek je zelf eruit en je herstelt je eigen kracht. Operix ® Energy Release

6. Actie. Als je niet anders gaat doen dan je voorheen deed, dan blijf je ziek.

Operix® is een compleet systeem om je hele brein optimaal te laten functioneren.

In het verstand zijn er zes stappen: 

1. Alles komt voort uit een perspectief.
2.
Dit perspectief creëert een angst als het niet op respect is gebaseerd.
3.
Deze angst voel je in je lichaam en dat zou het moment moeten zijn dat je in beweging komt om iets aan de angst te doen. 
4.
De actie die je doet om de angst op te lossen. Omdat deze vaak uit blijft, lost het het probleem niet op.
5.
Mentaal. Heb je nu de juiste oplossing gevonden of niet? Zo niet, de situatie is niet veranderd, dan zal je weer hetzelfde blijven doen. 
6. Fysiek. Je lichaam gaat je helpen om de stress de baas te zijn en te blijven. Als je stopt met hardlopen, dan krijgt je spierpijn. Zo werkt het ook met stress. Als je stopt met de stress dan word je grieperig. 

Gnosis kompas8

In de therapie passen we een aantal specifieke stappen toe. 

Wat is gek?

Telkens hetzelfde doen en verwachten dat er iets anders gebeurt.

De eerste stap is het opheffen van de onbalans tussen verstand en gevoel. Je gevoel past niet bij wat je verstand zegt. Je begrijpt niet waar het gevoel vandaan komt. Door specifieke vragen te beantwoorden, kom je erachter waar het gevoel vandaan komt en lossen we samen het onderliggende probleem op. 

De tweede stap is het oplossen van angsten. Je leert voelen waar de angsten zitten en hoe ze ontstaan. Daarna lossen we de angsten op. Er is ruimte om te leven en het leven wil dat je die ruimte gaat innemen. Middels de muur van angst lossen we de angst op en merk je vrij snel dat het leven lichter wordt.

De derde stap is het leren omgaan met het leven hier en nu. Ook na de depressie zal je een keer een initiatief nemen dat niet door anderen wordt opgepakt en uitgewerkt. Ook dan zal je er op een goede manier mee moeten omgaan. Je doet dan dezelfde stappen geheel zelfstandig. Heel soms loop je dan nog ergens tegenaan en dan bel je even.

Je lost de depressie op door de traumatische ervaringen aan te pakken. 

Ervaringen zijn traumatisch als ze voldoen aan drie voorwaarden:

1. Plotseling, totaal onverwacht.
2. Heftig
, je wordt zo bang dat je denkt het niet te overleven.
3. Geïsoleerd, je was alleen of je had geen steun van je omgeving. Je kan bij wijze van spreken in een volle kroeg een trauma oplopen. Maar ook in je gezin, de hele familie was erbij maar niemand deed iets om je te steunen.

Wanneer je via je gevoel op zoek gaat naar deze ervaringen kom je ze vanzelf tegen. We gaan dan aan het werk om de ervaring met het bijbehorende gevoel op een goede manier op te lossen zodat ze daarna niet meer in je systeem zitten. 

Uit het lichaam gestapt

Veel depressieve mensen dissociëren steeds in derealisatie of depersonalisatie. Veel mensen zijn uit hun lichaam gestapt in een poging om dingen opgelost te krijgen. Alleen werkt het niet en veroorzaakt het juist het tegenovergestelde van hetgeen men wilde bereiken. Om een fijn leven te hebben, moet je er onder alle omstandigheden zijn. Er gebeurt niets als je bij jezelf blijft, je innerlijke zijn. Niemand en niets kan je tegenhouden. Daarom leer ik je ook om beter bij jezelf te blijven en te ervaren wat het leven nu is. 

Medicatie

Veel mensen gebruiken medicatie om de depressie de baas te worden. Maar de medicatie onderdrukt de symptomen, het is een fopmiddel. Je voelt niet dat een groot deel van je verstand versuft is. Bovendien beschadigen die middelen de hersenen en op lange termijn onderdrukken ze de depressie niet meer. Dan heb je zwaardere middelen nodig en als je een keer besluit om geen anti-depressiva meer te gebruiken, loop je een zeer groot risico om zelfmoord te plegen. Dit is een risico als je ineens stopt met de medicatie. 

medicijnen

Wees dus uiterst voorzichtig met het beëindigen van de anti-depressiva. Doe dit nooit zonder goede begeleiding (psychiater) en therapie. Alle pijn die je chemisch hebt weggedrukt zal naar boven komen en je voelt je ziek. Je voelt je ziek omdat je lichaam zich gaat herstellen en dat kost veel energie. 

Het anti-depressie middel maakt je hersenen een beetje stuk net als heroine en cocaine dat doet. Omdat je daar op termijn psychotisch van wordt, schrijven ze later een anti-psychoticum voor. En zo wordt je nog dieper de ellende in getrokken. Bij Tros radar hebben ze daar al een uitzending over gemaakt. 

De uitzending van Tros Radar over anti-depressiva. UITZENDING scroll door naar 9.50 minuten voor het begin. 

Enkele hoofdpunten uit de uitzending:

1. Het is een 60 jaar oude leugen dat je stofjes mist in je hoofd. Zoals de professor het zo mooi verwoord: Ik snap niet dat jullie daar nog intrappen! Als je alcohol drinkt ben je vrolijk, dan mis je toch ook geen alcohol in je hoofd? 

2. De psychiaters weten dat het een onzin verhaal is maar schrijven het toch voor. Nu laten ze het de huisarts doen. Die gelooft er wel in?

3. 1.1 miljoen mensen slikken antidepressiva terwijl de werking slopend is voor je geest. Nieuwe markten zijn burn-out. Maar het werkt er helemaal niet voor.

4. Het werkt alleen bij heel ernstige depressieve mensen en dan nog maar 5% verbetering. In de natuurkunde is 4% gewoon ruis. Geen effect. 

Medicatie is niet verslavend?

Op veel websites van doktoren en farmaceuten komen we de teksten tegen dat anti-depressiva en anti-psychotica niet verslavend zijn. Zelfs de bijsluiter vermeld het expliciet. Dit is woordelijk juist. Je hebt niet de behoefte om er meer van in te nemen. Maar zuurstof is ook niet verslavend. Als ik minder zuurstof binnen krijg dan krijg ik het toch echt heel benauwd en voel ik me heel beroerd. Met deze middelen is het voor (naar mijn eigen schatting) 25-40% van de mensen precies hetzelfde. Ze worden er heel beroerd van als ze minderen. Dus het maakt je erg afhankelijk. 

Hierbij een filmpje van de BBC over Seroxat/ Paroxitine. 


Een vrouw die probeert van deze medicijnen te komen. In mijn praktijk kom ik het ook tegen en heel langzaam wordt duidelijker hoe je wel kan afbouwen. Sommige mensen die paroxitine beginnen te slikken, krijgen onmiddelijk zelfmoordneigingen. Anderen die er mee willen stoppen (bij de laatste 5 mg) krijgen dan zelfmoordgedachten. De psychiater vertelt je dat niet of hij zegt dat hij het nog nooit in de praktijk heeft gezien. Jij bent echt de eerste. Als ik in mijn “kleine” praktijk al veel mensen tegenkom met deze ervaringen, hoeveel moeten er dan bij de psychiaters zijn? 

Gnosis therapie  ©  2009 - 2023 
Privacy statement
Gnosis therapie praktijk is gevestigd in:
Bruistensingel 100,
5232 AC ’s-Hertogenbosch
Tel: 06-18435043
Stuur Gnosis Therapie een bericht op WhatsApp.