Assertiviteit

Als je assertief bent kom je voor je zelf op. Dit doe je op een respectvolle manier voor zowel jezelf als voor de ander.  Je uit je gevoelens en gedachten op een eerlijk en respectvolle manier.

Heb je moeite met assertief zijn? Durf je niet voor jezelf op te komen of reageer je juist agressief? Als je subassertief bent houd je wel rekening met de wensen van een ander maar niet met je eigen behoeften. Als je agressief reageert houd je wel rekening met  je eigen behoeften maar niet met de wensen van een ander.

Mensen die subassertief zijn reageren in eerste instantie niet op dingen die tegen hen gezegd worden. Wanneer de spanning te hoog oploopt en iemand vraagt nog meer van hen reageren subassertieve mensen ineens agressief. Het wordt hen ineens te veel en kunnen niet meer op een respectvolle manier reageren. Het is belangrijk te leren waar je grenzen liggen en deze te voelen. Ze geven je het signaal wanneer je moet ingrijpen, wanneer je voor jezelf moet opkomen. Wanneer je deze grens altijd respecteert (je hebt dus respect voor jezelf) zal je niet meer in conflict komen met jezelf. 

De manier waarop je je boodschap verwoordt is ook belangrijk. Wanneer je je boodschap formuleert op een verwijtende toon, zal iemand zich aangevallen voelen en in de verdediging schieten. Dat zal resulteren in een ruzie. Als je boodschap verwoordt in de ik-vorm voelt iemand zich niet aangevallen en staat de situatie open voor een oplossing. Je zegt dus: ik vind het vervelend dat je mij steeds onderbreekt als ik aan het praten ben, wil je me de volgende keer laten uitpraten voordat je jou visie gaat vertellen? Dat klinkt veel beter dan: je onderbreekt me altijd, daar wordt ik echt gestoord van.

Een agressieve reactie heeft vaak te maken met onzekerheid en angsten. Je bent bang dat anderen niet naar je luisteren, je bent bang dat anderen je niet serieus nemen. Wanneer je je eigen belang bij voorbaat al heel hard neerzet hoop je gezien te worden. Je bent daar zo druk mee bezig dat het het belang van de ander niet meer ziet.

Zowel subassertieve mensen als agressieve mensen kunnen weer assertief reageren als ze hun eigen grenzen weer gaan ontdekken en aanvoelen. Met Gnosis therapie lossen we de onderliggende angsten op zodat je weer dichterbij jezelf komt en weer uit heelheid kan reageren en leven.


led circle green

Assertiviteit

Besluitvaardigheid

Flexibel

Inlevingsvermogen

Kwetsbaarheid

Loyaliteit

Ondernemend

Overwicht

Sociabiliteit

Zelfbeheersing

Zelfvertrouwen

Gnosis therapie  ©  2009 - 2021 
Privacy statement
Gnosis therapie praktijk is gevestigd in:
Goedenaardspolder 22, ’s-Hertogenbosch
Postcode 5235 VG
Mob. 06-18435043
Stuur Gnosis Therapie een bericht op WhatsApp.