Zelfbeheersing

Je bent in staat om met je eigen emoties om te gaan, je hebt controle over je eigen gedrag. Je geeft tijdig en op een assertieve manier je grenzen aan, je laat je frustraties niet zo hoog oplopen dat je boos wordt.

Wanneer er dingen gezegd worden of dingen gebeuren die je niet prettig vindt, maar je zegt er niets van en laat het maar gebeuren, zal de spanning in je lichaam opbouwen. Uiteindelijk komt er een moment dat het je te veel wordt en dan barst de bom en word je woedend. 

Wanneer je rondloopt met zo'n tijdbom is het verstandig om je spanningen te ontladen. Je frustraties en leed uit het verleden moeten verwerkt worden zodat de spanning uit je lichaam gaat en je weer normaal kan functioneren. Dan zal je eerder de relativiteit van situaties zien en je krijgt ook begrip en inzicht in je eigen gedrag maar ook in dat van anderen.

Met Gnosis therapie kan je zowel lichamelijk als geestelijk je spanning ontladen. Het is ook goed om dat beiden te doen, wanneer je maar één van de twee ontlaadt, zal de spanning snel weer oplopen en zit je weer op het punt van uitbarsten. Wanneer de spanning ontladen is en je begrijpt wat er bij je gebeurt, leer je hoe je assertief reageert in lastige situaties zodat je niet meer tot een kookpunt komt. Het is beter vroegtijdig de angel eruit te halen.

Voorbeeld zelfbeheersing

Je werkt samen met een collega die af en toe een vervelende opmerking naar jou maakt. Om de goede vrede te bewaren zeg je er niets van, je moet immers samen een project doen. Maar na een aantal vervelende opmerkingen raak je toch heel erg geïrriteerd en word je kwaad en val je naar hem uit. Je verliest je zelfbeheersing. Het gevolg is dat jullie elkaar verwijten blijven maken en niet meer kunnen samenwerken.

Je had natuurlijk al bij de eerste vervelende opmerking kunnen ingrijpen. Het feit dat je de opmerking als vervelend ervaart, zegt dat je voelt dat je het niet leuk vindt wat er gezegd wordt. Maak op dat moment op een assertieve manier duidelijk wat je van de opmerking vindt. Je collega weet dan dat hij te ver is gegaan en kan zijn gedrag aanpassen. 

led circle green

Assertiviteit

Besluitvaardigheid

Flexibel

Inlevingsvermogen

Kwetsbaarheid

Loyaliteit

Ondernemend

Overwicht

Sociabiliteit

Zelfbeheersing

Zelfvertrouwen

Gnosis therapie  ©  2009 - 2021 
Privacy statement
Gnosis therapie praktijk is gevestigd in:
Goedenaardspolder 22, ’s-Hertogenbosch
Postcode 5235 VG
Mob. 06-18435043
Stuur Gnosis Therapie een bericht op WhatsApp.