Durf

Je durft een beslissing te nemen zonder dat je alle consequenties kan overzien van je keuze. Je probeert de risico's zo goed mogelijk in kaart te brengen maar het is van te voren niet helemaal duidelijk hoe het zal uitpakken.

Je durft kritiek te geven op het werk of de werkwijze van een collega, een leidinggevende. Je durft je  grenzen te stellen, je durft iets nieuws doen, een standpunt in te nemen, je onzekerheid te laten zien. Durf jij dat of zeg je niets uit angst wat andere mensen van je denken of zeggen? Durf heeft alles te maken met je angsten en hoe je je daardoor laat leiden. Heb je veel angsten en durf je daardoor weinig van jezelf te laten zien? Met Gnosis therapie lossen we je angsten op zodat je weer jezelf kan zijn en dit ook durft te laten zien, thuis en op je werk.

Voorbeeld durf

Pieter is een jonge man met veel angsten, hij durft niet veel te ondernemen. Vanaf dat hij een kleine jongen was heeft hij vaak van zijn ouders te horen gekregen dat hij niets weet. Zijn ouders zien dat hij een slimme jongen is en zij zijn bang dat hij meer gaat bereiken dan dat zij hebben gedaan (waardoor zij zich minderwaardig zullen gaan voelen).

Elke keer als Pieter wat onderneemt krijgt hij van zijn ouders te horen dat hij het toch niet kan. Hij bouwt telkens een muur om zich heen om zich te beschermen tegen deze kwetsende opmerkingen. In zijn volwassen leven doet hij dat onbewust in elke relatie die hij aangaat, ook op zijn werk. Deze beschermende muur van Pieter heeft bij zijn ouders een uitlokkend effect. Zij gaan hem nog meer kleineren. Pieter maakt zijn muur nog dikker en groter om meer controle te krijgen over zijn kwetsbaarheid. Doordat hij elke keer weer afgebroken wordt, weet Pieter niet meer wat hij moet zeggen en wat hij moet doen. Hij klapt steeds helemaal dicht. Daarna is hij boos op zichzelf omdat hij niets heeft gezegd, niet voor zichzelf is opgekomen. Hij blijft met zichzelf vechten, hij slaapt slecht en piekert veel. Hij weet niet hoe hij dit op moet lossen.

 

led circle orange

Durf

Ambitieus

Besluitvaardigheid

Doorzettingsvermogen

Durf

Flexibel

Kwetsbaarheid

Ondernemend

Sociabiliteit

Verbeeldingskracht

Gnosis therapie  ©  2009 - 2021 
Privacy statement
Gnosis therapie praktijk is gevestigd in:
Goedenaardspolder 22, ’s-Hertogenbosch
Postcode 5235 VG
Mob. 06-18435043
Stuur Gnosis Therapie een bericht op WhatsApp.