Perfectionisme

Als je perfectionistisch bent dan streef je naar totale perfectie, alleen het allerbeste is goed genoeg. Je twijfelt veel aan jezelf, je bent extreem zelfkritisch en je zelfwaardering hangt af van je prestaties. Je bent eigenlijk nooit tevreden over je prestaties, je wilt altijd beter presteren. Dit kost veel energie en kan leiden tot een burnout.

Angst is de oorzaak van perfectionisme: angst om te falen, controle te verliezen, om niet de waardering te krijgen die je verdient / die je wilt. Je weet wel dat je hoge eisen aan jezelf stelt, maar iets zegt je dat je beter moet presteren omdat je anders niet deugd.

De angsten zijn met Gnosis therapie op te lossen. Wanneer je geen angst meer hebt om te falen of om de controle te verliezen zal er geen of veel minder drang zijn om je taken perfect te volbrengen. Je voelt vanzelf weer aan wanneer je een taak goed genoeg hebt afgerond.

Voorbeeld perfectionisme

Nora is projectleider en neemt haar taak heel serieus. Ze moet een projecten aansturen en taken aan de leden delegeren, maar daar heeft ze moeite mee. Het liefst zou ze alle taken zelf uitvoeren, maar daar heeft ze de tijd niet voor. Tot in detail geeft ze haar projectleden door hoe het resultaat eruit moet komen te zien en ze controleert hen regelmatig. Ze stelt aan zichzelf hoge eisen, maar aan haar projectleden en anderen in haar omgeving stelt ze dezelfde hoge eisen. Niemand voldoet aan haar verwachtingen, ze is altijd teleurgesteld in haar omgeving. Als iemand haar aanspreekt op een fout schiet ze gelijk in de verdediging. 

Als kind was Nora op zoek naar erkenning voor wie ze was en dat ze goed was zoals ze was. Haar ouders, van wie ze graag de erkenning wilde hebben, hadden veel moeite met het uitspreken van hun waardering voor Nora. Ze waren wel trots op haar maar konden het niet zeggen tegen haar. Om toch de erkenning te krijgen die ze zocht, ging Nora de dingen die ze deed steeds perfecter doen.

led circle blue

Onzekerheid

Kwetsbaarheid

Perfectionisme

Sociabiliteit

Zelfstandig werken

 Zelfwaardering

Gnosis therapie  ©  2009 - 2021 
Privacy statement
Gnosis therapie praktijk is gevestigd in:
Goedenaardspolder 22, ’s-Hertogenbosch
Postcode 5235 VG
Mob. 06-18435043
Stuur Gnosis Therapie een bericht op WhatsApp.