Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is je geloof in je eigen kunnen en vertrouwen in je eigen kracht. Zelfvertrouwen bouw je op in de loop van je leven. Hoe meer gemeende/ authentieke complimenten je hebt gehad hoe meer zelfvertrouwen je zal hebben. Hoe meer positieve ervaringen je hebt opgedaan, hoe groter je zelfvertrouwen zal zijn. Als je in je jeugd een goede basis hebt kunnen opbouwen, zal je weerbaar zijn en zal je niet snel twijfelen aan jezelf, ook al heb je een keer een tegenslag. Wanneer je in je jeugd niet zo'n stevige basis heb aan kunnen leggen, zal je zelfvertrouwen niet heel groot zijn en ga je bij een tegenslag aan jezelf twijfelen. Je schaamt je en bent onzeker over wat anderen van je vinden. Je hebt meer negatieve gedachten over jezelf dan positieve en denkt altijd te falen.

Met Gnosis therapie ga je leren de kracht in jezelf terug te vinden en daarmee ook het vertrouwen in jezelf.  

Voorbeeld zelfvertrouwen

Pieter is een jonge man met veel angsten, hij durft niet veel te ondernemen. Vanaf dat hij een kleine jongen was heeft hij vaak van zijn ouders te horen gekregen dat hij niets weet. Zijn ouders zien dat hij een slimme jongen is en zij zijn bang dat hij meer gaat bereiken dan dat zij hebben gedaan (waardoor zij zich minderwaardig zullen gaan voelen).

Elke keer als Pieter wat onderneemt krijgt hij van zijn ouders te horen dat hij het toch niet kan. Hij bouwt telkens een muur om zich heen om zich te beschermen tegen deze kwetsende opmerkingen. In zijn volwassen leven doet hij dat onbewust in elke relatie die hij aangaat, ook op zijn werk. Deze beschermende muur van Pieter heeft bij zijn ouders een uitlokkend effect. Zij gaan hem nog meer kleineren. Pieter maakt zijn muur nog dikker en groter om meer controle te krijgen over zijn kwetsbaarheid. Doordat hij elke keer weer afgebroken wordt, weet Pieter niet meer wat hij moet zeggen en wat hij moet doen. Hij klapt steeds helemaal dicht. Daarna is hij boos op zichzelf omdat hij niets heeft gezegd, niet voor zichzelf is opgekomen. Hij blijft met zichzelf vechten, hij slaapt slecht en piekert veel. Hij weet niet hoe hij dit op moet lossen.


Gnosis therapie  ©  2009 - 2021 
Privacy statement
Gnosis therapie praktijk is gevestigd in:
Goedenaardspolder 22, ’s-Hertogenbosch
Postcode 5235 VG
Mob. 06-18435043
Stuur Gnosis Therapie een bericht op WhatsApp.