Wilskracht

Wilskracht is het vermogen om je aandacht, emoties en verlangens te beheersen. Te doen wat je moet doen ook al heb je er geen zin in.

Je kunt nee zeggen tegen je eigen verlangens (een avondje uit) als dat beter is in een bepaalde situatie (een tentamen, sollicitatiegesprek, een belangrijke vergadering de volgende dag) maar je kunt ook ja zeggen als dat voor het grotere geheel beter is (bijvoorbeeld tijdelijk overwerken om een project af te ronden).

Als je iets moet doen en je hebt er eigenlijk geen zin in dan voel je weerstand. Is de wilskracht groter dan de weerstand dan zal je doen wat je moet doen en laat je je niet verleiden tot iets leukers maar minder belangrijk. Is de weerstand groter dan de wilskracht dan zal je toegeven aan de verleiding.

Wanneer je vaak last hebt van een grote weerstand en je je vaak laat verleiden tot andere minder belangrijke zaken kunnen we opzoek gaan met behulp van Gnosis therapie naar de oorzaak van je weerstand en deze oplossen.

Voorbeeld wilskracht

Ewout begint altijd te laat aan zijn werk. Hij vindt het moeilijk om aan een taak te beginnen. Hij stelt het constant uit en als de druk zo hoog wordt dat hij echt van zichzelf moet beginnen, raakt hij gestrest en krijgt hij een hekel aan zichzelf. Dit frustreert zo verschrikkelijk dat hij zijn werk niet kan doen. Ewout vraagt zichzelf af waarom hem dit steeds gebeurd.   

Toen Ewout naar de middelbare school ging, was de overgang van basisschool naar middelbare school erg groot voor hem. De hoeveelheid huiswerk dat hij ineens moest maken was groot. Zijn moeder was bang dat Ewout zelf geen planning kon maken en zijn huiswerk niet serieus zou nemen. Elke dag sommeerde ze hem zijn huiswerk te doen. Ewout kreeg daardoor niet het gevoel dat hij zelf verantwoordelijk was. Hij ging zich steeds meer verzetten tegen school en tegen zijn moeder. Hij wilde laten zien dat hij degene  was die de macht had (over zijn leven).

Wanneer hij nu een taak moet doen, op zijn werk of in zijn privéleven, voelt hij de druk weer die zijn moeder hem oplegde. En direct daarna voelt hij weerstand om te beginnen.

led circle orange

 Weerstand

Aanpassingsvermogen

Discipline

Wilskracht

Zelfvertrouwen

Gnosis therapie  ©  2009 - 2021 
Privacy statement
Gnosis therapie praktijk is gevestigd in:
Goedenaardspolder 22, ’s-Hertogenbosch
Postcode 5235 VG
Mob. 06-18435043
Stuur Gnosis Therapie een bericht op WhatsApp.